Lets nuffnang

Pengikut..

Friday, December 27, 2013

Korang Ada Diari??

Assalamualaikum semua.Salam jumaat buat pembaca.Hari jumaat terakhir bagi tahun 2013.Next Week kita semua akan melangkah ke tahun baru iaitu tahun 2014.Hope apa yang berlaku pada tahun ni akan lebih mematangkan kita semua untuk menongkah arus ke tahun hadapan.Insya Allah

So di sebabkan aku tak ada topik dan tak lama lagi nak masuk tahun baru apa kata kita story about diary. Korang ada diari??Sebuah buku catatan yang korang guna untuk mencatat segala jenis maklumat,data,tarikh dan so on untuk bagi ingatan mahupun untuk mengenang sesuatu kejadian.

Aku??haruslah ada.rasanya sejak sekolah lagi aku memang dah terbabit dalam bidang menulisan diari ni.Dulu-dulu kan tak mampu nak beli diari mahal so kalau ada buku sekolah yang garis satu tu yang lebih,aku akan spend untuk buat diari.Akan beli sampul hadiah & sampul buku yang jernih tu then balut lah buku tu dan label sebagai diary.How sweet kan.Korang pun mesti pernah buat

Bila dah masuk zaman kolej aku akan beli buku yang kulit keras.Tak pun aku akan pergi mana2 kedai pada hujung tahun untuk dapatkan diari free...hahaha sadis giler.Aku ingat lagi tahun 2010 aku pergi big apple then dapat diary free gambar chipmunk..serius comel giler.Sampai sekarang aku simpan diari tu walaupun tak banyak yang aku coret al-kemalasan yang amat.

Pastu aku stop tulis diari sampai lah awal tahun 2013 aku start menulis balik.Sebab dah kerja kan so diari aku tu lebih kearah perkara-perkara berkaitan kerja.Tapi ada juga aku selitkan dengan aktiviti harian aku.Cume hal-hal cinta aku buat diari baru.Yang lebih tersendiri.Nampak macam membazir kan.Tapi aku lebih suka separate macam tu so tak ada lah campur aduk.

Now dah nak masuk tahun 2014 so aku memerlukan diari baru.Tapi aku dah tak panggil diari dah.Aku panggil planner.En P.A kata aku belagak sebab bajet macam bos2 konon-konon panggil planner..hahaha suke hati lah.Maklumlah tak lama lagi dah nak masuk tahun baru,kerja baru,negeri baru,persekitaran baru,rakan kerja baru so attitude kena lah baru..btol tak..

Korang plak suka diari yang macam mana.Yang memang jenis diari biasa2 atau jenis diary khusus untuk kerja.Aku suka sangat diary yang siap boleh ikat tu.Nampak lebih elegan.Macam bos-bos.Ahaks!!


Diari 2013 - Nampak lebih santai

Diari 2014 - Lebih kepada planner dan nampak executive skit.Aku suke sebab kerawang tu cantik

Thursday, December 26, 2013

Siri Makan =>16 Spaghetti Goreng Asia Barat

Assalamualaikum semua jom aku nak shared resepi olahan ikot suke aku hari ini..hahaha


Bahan-Bahan

A ->Bahan Untuk Dikisar

3 Biji Bawang Besar
5 Biji Bawang Putih
2 Genggam Cili Kering (Direbus)

B ->Bahan Perencah

Segenggam Spaghetti
1/2 Batang Carrot (Hiris separa nipis)
6 Batang Baby Corn (Hiris separa nipis)
1 Batang Fish Cake (Hiris Nipis)
6 Biji Fish Ball (Potong 4)
4 Kepingan Daging (Hiris separa nipis)
1-2 Biji Telur

C ->Bahan Perasa

Garam
Sos Cili
Sos Tomato
Sos Tiram
Kicap Manis
Serbuk Lada Hitam

D ->Bahan Hiasan

1 Keping Chess (hiris nipis)
3 Batang Cili Padi(hiris nipis)

Cara-Cara

1- Kisar semua bahan A dan ketepikan
2-Rebus semua bahan B kecuali telur.Letak kan minyak sedikit semasa merebus spaghetti.Simpan air rebusan daging untuk dibuat stok.Bagi yang suka sayuran yang crunchy just celur je sayur-sayur tu tak perlu rebus dan boleh tambah lagi sayur kalau korang suka macam brocoly or button mushroom.
3-Panaskan minyak dan kemudian tumis bahan-bahan A sebanyak 4 sudu besar.Masukkan 4 Sudu besar air rebusan daging.
4-Kemudian masukkan bahan B kecuali telur dan spaghetti.dan masukkan bahan C.Ikot sesedap korang bagi bahan perasa tu.Aku main taruk je.Agak sedap kat tekak aku kire oklah tu.
5-Masukkan telur dan biarkan kering seketika.
6-Akhir sekali masukkan spaghetti dan gaul rata.Kalau rasa terlampau basah boleh biarkan lama skit masak agar nampak lebih kering
7-Sewaktu dihidang tengah2 berasap tu korang boleh taburkan cili padi dan chess tadi..then chess tu akan melting..

Saiz hidangan - 2 Orang

Selamat Mencuba

Wednesday, December 25, 2013

Siri Makan =>15 Aneka Sayur Goreng Rangup

Assalamualaikum semua..macam dah lama je kan aku tak kongsi resepi.Hari ni mengidam nak makan cendawan goreng yang rangup so aku try lah buat.tengah godek-godek peti ais ada pulak carrot dengan baby corn apa lagi,masak teruslah senang.Maka terhasillah Aneka sayur Goreng rangup

Bahan-Bahan

1 Peket Cendawan tiram
1/2 Batang Carrot
4 Batang Baby Corn
2 Biji Telur
Tepung Jagung
Rempah Kari
Serbuk Lada Hitam
Garam
Minyak

Cara-Cara

1-Potong nipis carrot,baby corn dan carik2 cendawan.Basuh dan toskan airnya.Amik tisu masak tu lapkan pada semua sayur tadi.Bagi hilang air.


2-Pecahkan 2 biji telur dan kacau.Pada pinggan yang lain masukkan tepung jagung,rempah kari,serbuk lada hitam,garam dan kaul rata.Sukatan setiap bahan campuran tu ikot suka korang sebab aku pun main agak-agak je.


3-Celupkan segala mak nenek sayur tu dalam telur.Jangan biarkan lama nanti meresap plak(Bagi cendawan).Lepaskan gaulkan kedalam adunan tepung dan kawan-kawannya tadi

4-Goreng pada minyak yang minyak yang betul-betul panas.Biarkan masak sehingga kekuning-kuningan dan kemudian sedia untuk dihidang


Orange Yogart Bliss + Aneka Sayur Goreng + Sos Cili dan mayo sedia untuk dimakan

Ok ini sahaja resepi dari aku.Selamat mencuba

Tuesday, December 24, 2013

Kesian Ko Farhanah..


kreadit to Google


Assalamualaikum semua..baru sahaja bersiaran setelah aku beberapa hari tak mengupdate al-kerana kemalasan yang tengah membuak-buak dalam diri nie.

Korang pernah pergi Johor Premium Outlet (JPO)?? Mostly orang johor semua pernah pergi JPO kan.Tapi tidak bagi aku.Jangan cakap nak pergi,jalan nak menuju ke JPO pun aku tak tahu.Silap-silap jalan kesesatan yang aku pergi nanti.

Alkisahnye subuh tadi adik aku dok wechat cakap JPO ada buat sale.ye ke??idak lah aku tahu sebab aku bukan minat window shopping.So aku story kat adik yang aku ni JPO pun tak tahu kat mana.Setakat tahu kat kulaijaya jelah.Jalan ke JPO memang tak tahu.Senang cerita tahu nama je pergi ke,lalu ke apatah lagi masuk memang tak pernah.

Kesian kan nama je orang johor tapi JPO pun aku tak tahu.Ada aku kesah.Si adik ni sibuk lah cakap kawan-kawan kat kolej dia orang jauh-jauh telling the story about mega sale.Konon-konon si adik nak cairkan aku lah dengan story mega sale dia.Untung-untung aku ajak dia window shopping dengan harapan dapat barang free..What the fish..aku dah paham muslihat dia.

Sorry lah dik akak kau ni bukan yang suka bershopping bagai.Kalau rasa benda tu perlu baru akak ko ni pergi beli.Kalau tidak tak adanye aku nak kuar rumah berjalan.Sejak ada kereta ni aku makin malas nak keluar rumah.Sebab aku malas nak drive.Sengal kan.Orang ada kereta time tu lah pulun jalan puas-puas tapi idaknye bagi aku.

Abah aku pernah cakap dah stay kat senawang tu sesekali pergilah jalan ke KL..Dekat je bukan jauh kan. Hahaha naik gelak aku.Selama setahun lebih aku stay sini rasanye cuma sekali je aku jejak KL tu.Tu pun En P.A yang teman sebab pergi PWTC ada book fair.Selebihnya aku duk rumah tak pun turun melaka.Aku pun tak tahu kenapa aku suka turun melaka maybe sebab tempat bersejarah.

So sesiapa yang rasa aku ni macam mundur kebelakang its ok..Aku tak kesah punya orang.Sebab aku jenis yang tak suka nak jalan-jalan..Weekend pun duk rumah saja.Paling kurang pun keluar pergi jogging,beli barang dapur.That it.Selebihnye terperaplah aku dekat rumah mengadap laptop + membaca buku.

Korang mesti suke shopping kan..kat mana?

Wednesday, December 18, 2013

Aktiviti Menggila Kalau Balik Johor

Assalamualaikum semua,lama juga dah tak bersiaran maklumlah bizi skit dengan exam..nie pun aku baru balik dari johor..Rasa dah lama sangat aku tak balik umah mak dan umah makcik aku.So aku decide balik batu pahat terus umah makcik aku..malas nak taip so layan gambar jelah


2 gambar atas - Ajak adik aku lepak tutti frutti sambil tunggu kazen kami tutup kedai tutti frutti tu
2 gambar bawah - OTWpergi kluang attend majlis kawen housemate aku "tuan punya hp" 


my baby rooren setelah sebulan tak mandi..pagi sabtu tu aku sental cukup-cukup sampai berkilat


membelasah steamboat,maklumlah orang belanja aku makan je.Ni just first round,second round dah malas nk amik gmbr


bersiap-siap nak pergi tengok wayang katanya tapi jusco penuh orang.
meng"selfie"kan diri sendiri..


isnin malam tu sempat jumpe member aku amik baju dari dia.
Stiker dah selamat menetap kat bontot my baby rooren


Friday, December 6, 2013

Review Buku 1- The Secret


Assalamualaikum..Di sebabkan aku ni jenis yang giler membaca tapi tak adalah giler sangat.SoTetibe hari nie nak buat segmen baru iaitu "Review Buku".So buku pertama yang mendapat undian hari ini ialah "The Secret".Memang sekarang ni nak cari info korang boleh google je.Tapi bagi aku bila dapat beli satu buku tu dah macam kepuasan.Boleh buat Koleksi.

Detail tentang Buku "The Secret"

Title -> The Secret
Author -> Rhonda Byrne
Price -> $ 23.95 US (RM 80)
Genre -> Self -help Spiritual
Star -> 4.5/5

Buku ni lebih kepada motivasi dan "Law of Attraction".Bagi aku memang berbaloi beli buku ni walaupun mahal dan kecik je buku ni tapi input tu yang memang tak ada nilai.Bagi aku lah.Rasanya ni buku motivasi yang termahal aku pernah beli.Tapi dengan ilmu kite tak perlu nak kedekut.Sebab itu tu lebih mahal dari wang ringgit.

Harap dengan review aku ni dapat membantu korang untuk mencari lebih banyak lagi input dan mana tahu suatu hari nanti korang boleh membina sebuah mini library kat rumah sendiri..No body know right??

Tuesday, December 3, 2013

Terapi Ionic Body Detox 2

Assalamualaikumsemua..semalam aku pergi buat rawatan Terapi Ionic buat kali ke-tiga selepas 2 bulan aku stop.Bagi yang kurang pasti apa Terapi Ionic Body Detoc korang boleh klik Link Ini.Kat dalam entry tu aku ada story serba sedikit pasal apa itu Terapi Ionic Body Detox.So siapa-siapa nak cuba boleh lah cari tempat tu ye.Code -Sekitar senawang dan seremban sahaja.

Memandangkan dah lama sangat aku tak pergi so haruslah hasil keputusan yang aku dapat punya lah mantap.Mula-mula letak kaki dalam air jernih je.Bila dah 5 minit tak yah cakap lah memang serupa air kencing.Selepas 30 minit??aku rasa macam tengok air longkang.Gambar aku memang tak capture pun sebab aku sendiri geli tengok air tu.

Wooii air yang ko geli tulah yang tunjuk segala jenis mak nenek toksin dalam badan ko tu fara ooiii..So redha jelah..Setiap warna toksin yang keluar tu ada jenis-jenis yang tersendiri.So korang boleh refer pada gambar kad rawatan aku kat bawah nie


Ni lah kad rawatan aku.Menunjukkan aku baru 3 kali buat rawatan
lama gak kan aku skip okt-dec

Bila habis je rawatan tu macam biasa lah orang tu angkat kotak kuning..Masya Allah terkejut aku tengok air tu.Dia explainlah dalam badan aku ni ada banyak toksin.Sebab dah lama tak buat kan.Jom aku senarai jenis-jenis toksin aku MAlam Tadi

1-Kuning Kehitaman ->Buah pinggang & hati
2-Kuning Berminyak ->Kolestrol
3-Coklat ->Hati
4-Hijau Tua ->Hempedu
5-Buih Gelembung ->Angin/Gastrik
6-Hitam->Asap,Minuman berkafein,Minuman Gas
7-Merah->Darah beku

Hammmbooiii...7/10 banyak giler toksin dalam badan.Paling aku terkejut bila orang tu kata aku banyak minum air gas...Oppss sory ye kak..saya memang tak minum air gas..Tapi bab kena asap tu aku percaya sebab aku kalau drive jarang buka air-cord.Always open window kecuali hari hujan.Maybe sebab tu kot Toksin kehitaman aku tu terlampau banyak.

Then bila dah buat rawatan tu haruslah dapat tido yang sangat berkualiti kan.Bangun pagi ni terasa cergas..Sampai rasa nak buat marathon dalam rumah..Ok petang ni mesti kena jogging untuk lepaskan segala hormon berkobar-kobar nie.


Banyak gila ubat aku kan

Actually aku ni pemakan tegar segala jenis ubat..boleh percaya??Tu semua memang ubat-ubat aku.Tapi tak adalah amik hari-hari.Bila betol-betol tak tahan je baru aku amik.So bila dah buat terapi ionic tu orang tu dok kata kalau boleh kurangkan amik ubat-ubatan ni.Sebab kandungan kimia dia kite tak tahu berapa percent.Amik bila perlu sahaja.

Paling penting kena sentiasa minum air masak.Dan sejak-sejak ni aku memang kurang sangat amik ais.Kalau keluar sekali pun aku akan pesan air suam je.Nak jaga dalaman badan.Mak aku pun dah pesan jangan minum ais sebab aku ni memang kena pantang ais lepas operate 10 tahun lepas...sampai bila-bila woo kena pantang ais.Tapi kekadang terlajak juga..ops harap dimaafkan.

Hope next week dapat buat terapi ni lagi..serius aku memang berkobar-kobar nak tengok sendiri toksin-toksin ni dikeluarkan.Geli pun geli lah janji aku sihat...sekian...

Friday, November 29, 2013

Panduan Buat Mempelai

Dah lama kan aku tak buat islamic sharing..So hari ni aku nak shared satu info yang aku baca dari buku "Panduan Buat Mempelai" Actually buku ni memang bagus bagi yang bakal nak kawen.Yang belum nak kawen pun boleh baca yang dah kawen pun boleh juga baca tapi more focus on future too be.


Akad Pernikahan oleh Wali Hakim atau Wali Raja

Gambar ni aku post kat wechat.Then buat lah caption "Agak-agak reason no 4 tu aku boleh guna tak??" hapa lagi abang aku dok komen awal-awal "ooii mana boleh"..maklumlah aku kan duduk jauh dari family..lebih daru]i dua marhalah = 90km so dah boleh lah kirenye aku kawen berwakil walikan Hakim..

Walaubagaimana sekalipun setiap pengantin perempuan memang nak sangat bapak dia yang walikan dia masa kawen nanti.Sama juga macam aku.Walau ada rukhsah tapi aku tetap nak bapak aku yang walikan aku.

So just nk shared je apa yang aku baca.Bukan semua dari kite paham sebab musabab kenapa kena guna wali hakim.So ni aku dah shared kirenye dapat membantu korang untuk lebih paham ye...

Senawang - Putrajaya

Assalamualaikum semua..lama dah tak update..Maklumlah 2 minggu ni bizi skit ulang alik senanwang-putrajaya sebab kena buat training  kat SPA.Gigih ko bos aku mendrive pepagi dari sini nak pergi sana.Nak buat macam mana..dah kerja kami kan.

Untuk makluman semua portal SPA dah ditambah baik dan lebih cantik aku rasa.So siapa-siapa yang nak apply boleh masuk link SPA.Kalau perasan semalam memang pagi-pagi  link tu di tutup..Maaflah ye masih dalam kerja-kerja permbaik pulihkan.So sekarang korang dah boleh mula isi borang semula.

First time masuk bangunan tu macam cuak lah juga sebab nak kena berurusan dengan orang besar-besar. Bila dah hari-hari jumpa rasa dah biasa dah.Tak adalah kekok sangat.Tapi seriusly memang sejuk habaq hang...Ketaq lutut aku ni ha.Sampai menggigil lah duk dalam bilik latihan tu.

Bila ada kerja kami mengadapkan segala mak nenek coding jsp+java+sql..tapi bila tak ada keje ini lah keje aku.amik gambar sendiri.Itu dah macam jadi kemestian ok.Tapi selama aku hidup ni belum pernah aku amik gambar dalam toilet even toilet tu secantik hotel.Sebab mak aku kata Toilet tu tempat syaitan.huhuhu.Jangan terasa hanya tujukan pada diri sendiri


Amik gambar guna webcam je.Gambar yang tutup mulut tu konon-konon tengah fokus pada coding..puuiii..tipu belaka..


Friday, November 22, 2013

Majlis Kawen + Jalan-jalan Melaka

Assalamualaikum..wah lama dah kan aku tak update blog.Maklumlah minggu ni sangat-sangat bizi sebab kena gi SPA kat putrajaya setiap hari untuk buat training kt staff diaorang.So sebab tulah nak mengadap blog pun tak sempat.Jangan cakap blog,fb,wechat,whatapps sume aku on kejap-kejap je

16 Nov aku attent majlis classmate aku kat melaka.Aku ajak kawan aku En.Salam untuk teman aku.Kenapa tak ajak En P.A??Sebab En P.A bizi sesangat...kesian aku kan..Aku keluar rumah pukul 10.30 pgi..tapi sampai rumah kawan aku kt Rasah jaya pukul 12.00..Senawang->Rasah Jaya (1 jam 30 minit)??? walhal kalu ikot logik boleh sampai dalam 30 minit je.Tapi sebab aku memang failed bab2 cari umah orang ni tu lah jadinya sampi 1 jam 30 mint baru jumpe rumah dia..Sedey!!!

Konon-konon nak gerak lah terus gi melaka tapi lagi sadis kad pengantin tertinggal kat rumah.So terpaksa lah menggigihkan diri balik kesenawang semula untuk amik kad kawen tu..hai...apasal lah kelam kabut sangat aku ni.Alhamdulillah akhirnya sampai juga kerumah pengantin walaupun lewat.Pukul 2.30 kot samapi sana.Tu pun ada gak sesat.Bersimpang siur masuk kawasan umah orang.

Sampai je terus jumpa pengantin and pasangan.Lama dah tak jumpa kawan aku tu so bila dia jemput majlis dia ni aku pun decide nak pergi.Wahh cantik sangat.Saja nak amik seri pengantin.Pas siap-siap makan n berbual-bual ngan pengantin kejap aku ngan member aku tu pun decide nak pusing-pusing kat bandar melaka.

Tak ada pergi mana pun,kami pergi Dataran pahlawan.Dia ajak aku naik menara taming sari.Not bad lah tapi kejap sangat.Pastu kami pergi A'Famosa jap.Pusing-pusing kat situ je.Sebab dah petang kan.So decide terus balik senanwang.Masa perjalanan nak balik tu hujan memang lebat sangat-sangat.Kilat,guruh,petir semua ada.Nasib baik member aku yang drive,kalu akau yang drive memang kelaut lah

Berhenti kejap dekat RnR ayer keroh sebab nak solat magrib and makan-makan.Sebab lapar sangat-sangat.So sambil makan kami buka lah cerita lama..hahaha dah macam mengungkit kenangan silam plak.Bila dah settle terus otw blek senawang.Alhamdulillah sampai juga aku kerumah pukul 930 p.m..walaupun penat tapi memang fun habis...


Gambar di samping pengantin
Gambar kat dalam menara taming sari 
Gambar kat A'Famosa


Permandangan dari atas menara taming sari

notajari -> ada sapa-sapa nak kenal ngan kawan aku yang lelaki tu boleh antar resume dekat aku.Still single lagi mamat tu..hahaha..saja promote.Tolong member-member

Tuesday, November 12, 2013

Terima Kasih Abah

Assalamualaikum semua..lama gak tak berblogging..maklumlah minggu sebelum tu aku merehatkan diri dirumah mak abah.Rasa tenang je hidup tanpa mengadap laptop sebab yang depan mata lebih berharga dari semuanya.Tiga bulan tak jenguk rumah sendiri rasa macam setahun.

Perjalan dari senawang ke pasir gudang amik masa kurang 3 jam.Boleh target aku bawa kereta laju mana?Tu namanya semangat yang tak tertahan nak balik rumah sebab rindu.Alhamdulillah perjalanan semua ok cuma hampir-hampir kemalangan..Bukan salah aku,salah lori yang masuk line kanan tak bagi signal..how dare you.Janji aku selamat sampai.

Rasanya kali ni lah percutian paling best sebab seminggu aku bercuti langsung tak melepak.Duk rumah ngadap tv + borak ngan family.Apalah rasa kalau ko bercuti tapi langsung tak spend time ngan family.Baik ko balik senawang je ngadap keje..Betol tak?

Balik PG biasalah kan dok bergosip ngan mak aku hahaha rindu woo at the same time adik aku pun cuti sem memang riuh rendah lah rumah tu.Bincang-bincang pasal majlis kawin abang aku,pasal kerje aku,pasal study adik aku.Pasal abah aku dah mula start keje balik lepas pencen 2 tahun,semua benda cerita.

Paling best bila balik PG aku tengok motor kesayangan aku dah tertukar rupa.Walawei..rasa macam terharu sebab motor tu nampak baru.Terima kasih kat abah sebab tukar cover seat motor dan sport rim..Terharu gila ko.Pasni boleh request nak suh tukar sport rim kereta aku plak..hahhaha.

Sebenarnya benda-benda sampingan tu tak adalah mahal mana kalau nak dibandingkan dengan susah payah mak bapak kita bela kita dari kecik sampai besar.Tak ternilai harganya.Bagi diaorang bila tengok anak diaorg bahagia mereka pun rasa bahagia juga.Kalau boleh mereka nak berikan yang terbaik untuk setiap anak mereka.So hargailah mereka selagi mereka ada.Jauh macam mana sekalipun,rajin-rajin lah call tanya khabar.Siapa lah kite tanpa mereka berdua


sport rim asal warna hitam tukar warna silver
cover seat asal kulit tukar yang bubble

Thursday, October 31, 2013

Kad Kahwin..Oh...Kad Kahwin

Assalamualaikum...dua entry sekali aku update..sebab lepas ni nak pergi bercuti kerumah mak n abah..dua bulan ooo tak balik rumah sendiri..Rindu yang tahap gaban..lebih-lebih lagi adik aku tengah cuti sem.So memang heaven lah kalu aku duk rumah sambil membuli anak buah aku yang sorang tu...

Bulan ni je aku dapat dua jemputan kawin dari ex-classmate time Dip dulu dan housemate.Ex-classmate dekat melaka,housemate dekat kluang,johor.Wah jalan sakan lah aku lepas nie.Konon-konon kawan kawin aku nak lah tempah baju baru,tapi bila tengok banyak lagi baju yang belum pakai + baju kt umah mak lagi melambak tak pakai so bunuh lah sikap nak tempah baju tu.

Kawan-kawan ramai yang dah kawin..aku bila lagi hek??hohoho belumsampai seru kot.Actually kalau ikot mak aku,dia memang nak aku kawin sekali time majlis abang aku tu.Kiranye dua pasangan sekali gus.Jimat katanya.Tapi not sure lah mak.Kalau ada..adalah..kalau tak ada lepaskan abang-abang dulu.Nanti-nanti lah ana kawin.Belum masa..hihiih


pink -> kad ex-classmate
choco -> kad housemate

Apapun kad sini aku nak ucapkan selamat pengantin baru kepada korang berdua.Semoga menjadi isteri yang baik.Semoga ikatan korang bersama pasangan kekal hingga ke jannah..Insya Allah

En.P.A jom kita kawin ngan angah skali....hahhaha

Latihan Fire Drill

Assalamualaikum semua...wah dah seminggu rasanye tak mengupdate blog..kebizian yang melanda dalam jiwe ni buatkan niat mengupdate blog sangat terbantut.Act cerita ni pasal minggu lepas..Kat resident condo aku ni ada buat latihan fire drill.

Mulanya memang aku malas nak turun sebab baru balik joging.Penat ok tapi bila siren bomba tu dah berbunyi macam nak pecah gegendang telingan aku so dengan paksa rela turun juga lah ke bawah.Umah aku tingkat 4 so take time juga lah nak gi tempat berkumpul tu.

Bila dah kumpul ramai-ramai tu barulah dapat kenal jiran sendiri..Kejam tak kejam lah sebab memang ko tak akan kenal siapa pun jiran ko tu even sebelah rumah.Rumah condo macam ni masing-masing buat hal sendiri.Tapi ada gak lah dua-tiga orang jiran yang aku sapa menyapa.Tu pun kenal sebab selalu terserempak

Ok bila masing-masing dah berkumpul,pegawai bomba tu explain lah yang kami amik masa dekat 6 minit untuk keluar dari rumah and berkumpul tempat lapang.Kalau ikot teori diaorg,semua penduduk Spanish Villa ni dah mati rentung sebab lambat sangat selamatkan diri.At least 1 minit mesti dah lari dari rumah.

Bila cakap macam tu masing-masing gelak tapi tu lah sebenarnya yang terjadi.Then ada gak lah pegawai tu terangkan cara-cara nak selamatkan diri,jenis-jenis kebakaran,alat pemadam api dan siap buat latihan memadamkan api.


Ni gambar uncle yang hari-hari tegur aku.Warganegara india.Dia nak test padamkan api

NotaJari->Api semasa kecil menjadi kawan bila dah membesar menjadi lawan.

Friday, October 25, 2013

Mengidam Katanye..

Assalamualaikum...Salam jumaat buat semua..Di harap semua sihat ye.Dekat seminggu jugalah tak mengupdate blog..Banyak cerita tapi kemalasan nak menaip tu naik mencanak-canak..Apakah???

Cerita ni terjadi pada minggu lepas.Aku tetibe meroyan nak makan spaghetti.So petang tu dok whatapps En P.A konon-konon buat-buatlah tanya kat restoran itu hari ada tak jual spaghetti.Tapi motif sebenar nak dia temankan aku g makan.

Hahaha akhirnya berjaya juga aku pujuk dia teman aku..Ayat mesti baik punya lah...Maklumlah En P.A aku ni bizi memanjang..walaupun duk dekat kekadang nak jumpa kena buat appointment dulu..Kalah perdana menteri.Di sebabkan aku yang suh dia teman so haruslah aku yang jadi driver dia malam tu.

Aku ni sebenarnya rabun silau tahap kronik tapi tak suka pakai cermin mata.Boleh macam tu??Orang degil memang macam tu.So kalau drive malam-malam memang kena hati-hati tapi aku plak jenis drive laju memang En P.A akan pkai seat belt siap2 kalu aku yang drive walaupun perjalanan tu cuma 5 minit.Apakah motif beliau??

Bila sampai tu kami teruslah pergi kaunter tengok menu yang sedia ada.Macam biasa lah fav En P.A mestilah burger.Kali ni dia pilih burger beef nachos.Aku plak kan mengidam nak makan spaghetti..so haruslah tengok menu spaghetti sahaja..menu spaghetti cuma ada tiga je spaghetti bolognese,carbonara,aglio olio.So aku decide spaghetti aglio olio


tu bill kite orang..kire murah boleh tahan juga lah kan..
Burger nachos - daging cincang + telur - En P.A kata sedap..tapi aku tak rasa pun
Spaghetti aglio olio - daging bakar tu kering sangat..kalau basah sikit mungkin lebih sedap

Dekorasi kedai sangat best sebab owner kedai akan buka lagu nasyid + arab + qasidah.Dengar nya owner tu ada group qasidah.So memang tenang dan damai lah makan kat sini.Ada part open air ada part air-corn tapi kami lebih prefer open air.

Lokasi aku tak berapa pasti sangat.Tapi kat senawang.1 Jalan nak pergi Restoran Nasi Arab Damsyik.Kalau lalu Paroi korang akan jumpa Nasi Arab Damsyik dulu.Kalau lalu Tesco,korang akan jumpe BurgerByte dulu..Hope lepas ni dapat pergi lagi sebab nak rasa burger dia plak.

Thursday, October 17, 2013

First Time Ber"Doodle"

Assalamualaikum semua..Hope tak lambat lah kalau aku nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha.Maklumlah sejak menghuni seorang diri dirumah aku lebih banyak tengok tv dari tengok laptop.So hari ni kira sempat lagi lah kan nak ucap selamat kat korang semua.

Actually ari ni first time aku nak buat doodle tok diri aku sendiri.Selama ni nak buat memang dah ada niat cuma tahap kemalasan + masih "mentah" membuatkan aku membatalkan niat nak buat doodle nie.Study dip aku amik IT Course study degree aku amik Multimedia Computing Course tapi hasil doodle aku macam budak baru kenal photoshop.

Seriusly aku jenis yang low skit dalam designing.Memang artwork aku paling low rasanye.Tapi sejak-sejak dah keje 24/7 ngadap coding,tetibe rasa nak mengadap designing balik..rindu wooo...So hari ni gigih lah aku buka tutorial nak buat doodle.

Starting guna paint yg kat dalam window tu je.Lepas tu try buat guna adobe photoshop and lastly try guna adobe illustrator.Hasil???erm..boleh lah.Bak kata En P.A "tak matching" waaa sentap ok..bukan nak bagi semangat.Kang saya suh awak buat baru tahu.Kenapa dia cakap tak maching..sebab doodle aku kurus aku plak jenis "bambam" memang lah langsung tak matching.Aisshh cik abang aku sorang ni..bagi lah market skit

Nak ajar tutorial masih belum mampu sebab aku pun "beginner" lagi.So mari kita sama-sama belajar dari yang pakar.Belajar selagi mampu.Best kumpul ilmu ni walaupun bidang yang belainan

Buat guna photoshop je..part tudung tu idea sndri
part muka + baju tengok "tuto" dari blogger2 power


Guna photoshop + illustrator.Pelangi ni pun aku blaja dri blogger kartunis
part awan tu rembat "google" then edit skit kat photoshop utk bt shading.
Pelangi je aku buat guna illustrator.


*Agak-agak sapa yang terror tu boleh lah ajar aku yang dah mula nak hilang ilmu designing ni.Makin habis study makin ke"laut" ilmu aku...aaiiishhh


Monday, October 14, 2013

Kesedihan Di Petang Raya

Assalamualaikum..di petang raya yang hening ni rasa macam sunyi sangat-sangat sebab first time aku sambut raya tanpa saudara mara disisi..Sorang-sorang ooiii kat umah sewa.waaaa...sedih giler ni rasanya.Bukan tak ada yang ajak beraya bersama,tapi raya ngan keluarga orang tak sama yang raya dengan keluarga sendiri.

Dah lah tahun ni raya puasa pun aku tak dapat sambut sebab sakit.Bayangkan pagi raya ko dah terconggok kat hospital tunggu rawatan.Haru kot.But at least masih juga disisi keluarga so tak lah rasa sedih sangat.Raya kurban ni pun tak dapat sambut.Dah lah sorang pulak tu kat rumah..waaaa....aku nak ketupat + rendang...

Redha jelah.Sebab ni pun keputusan aku.Tak pelah raya kat mana pun sama je kan.Janji niat kita tu yang sebenarnya.Di sebabkan aku bosan yang amat sangat so dari pagi keje aku duk kemas rumah.Gigih ko mop lantai sambil menonggeng sebab nak bagi lantai licin..hahaha konon-konon rajin padahal dah bosan tahap yang tak ternilai.


* Tengok citer cina kt TV 2
*Tengok bumbung rumah orang sambil amik angin 
*Makan muruku konon-konon feeling raya

Esok bangun pagi mandi sunat raya tapi nak kena pakai baju raya ke??Pastu buka tv layan cerita sambil makan mukuru.Buat air sirap..pergghhh...



Sunday, October 13, 2013

Selamat Hari Lahir En P.A

Assalamualaikum semua...hari ni bertarikh 13 Oktober 2013..Cantik juga tarikh nie kan.Actually hari ini hari lahir En P.A.Alhamdulillah panjang umur En P.A aku nie.Maaf ye En P.A tak ada sambutan besday untuk awak sebab saya tak suka nak sambut.hehehe Boleh macam tu???

Aku buntu sebenarnya nak bagi hadiah apa kat kaum Adam ni.Selalu kalau besday abah aku bagi baju je tak pun 1 set ngan belt.Tapi bila pikir En P.A ni macam dah banyak baju so keputusan untuk beli baju tu aku batalkan.Before This kami ada pergi kedai jam then dia macam berkenan dengan 1 jenis jam tu.Aku pun suka jam tu.Tapi sebab dia dah ada jam atau dalam erti kata lain dia bukan lah seorang yang obses jam macam aku.So niat nak beli jam pun aku batalkan.

One day tu masa keluar dinner En P.A ni dok ngadu lah wallet dia dah rosak,so terus datang idea why not kalau  bagi dia wallet.Ok juga kan.Hari-hari dia akan guna wallet tu.Kalau jam dia guna time outing je.So aku dah decide nak belikan dia wallet nie.Habis cerita.

Ingatkan nak beli hadiah lelaki ni senang rupenya payah juga kan.Habis satu jusco tu aku pusing dok cari hadiah dia.And finally dapat juga apa yang aku cari.Alhamdulillah..Kepada En P.A guna wallet tu elok2 ye..special for you.B4 this tak pernah langsung beli wallet lelaki..

Selamat Hari Lahir Yang ke 2... Semoga Awak panjang umur dan dimurahkan rezeki.Di berikan kesihatan yang sempurna.Menjadi anak yang soleh dan Berjaya mencapai apa yang dihajati Insya Allah


Wallet + Kura-kura + Love Note


Jam Idaman En P.A

*Agaknya kalau aku bagi dia hadiah papan skate board atau pun barang skate mesti dia ajak kawin terus kan...kahkahkah...After married i hadiahkan you papan playwood..boleh??? 

Siri Makan =>14 Agar-Agar Kaca

Assalamualaikum..


Bahan-Bahan

1 Peket Agar-agar
1 Tin Buah Campuran
4 Camca Sirap
2 Senduk Gula Kastor
1 Helai Daun Pandan
1/2 gelas air


Cara-Cara

1.Masak agar-agar dengan sukatan 1/2 gelas air dan 1 sukatan air dari kelonsong agar-agar.Maksudnya aku guna agar-agar yang asli.Then plastik agar-agar tu kan panjang so korang guna plastik tu untuk sukatan air  dan di tambah dengan 1/2 gelas air lagi.Kacau hingga agar-agar hancur pada suhu api sederhana.

2.Masukkan gula,sirap dan daun pandan.Kacau lagi dan biarkan semuanya larut.

3.Apabila larut tuang agar-agar kedalam acuan kemudian masukkan campuran buah-buahan tadi.Aku curahkan sekali syrup buah-buahan tu tapi sikit je untuk bagi pemanis.Biarkan sejuk dan kemudian masukkan kedalam peti ais.Bila dah beku siap untuk di hidang.Selamat Mencuba

Friday, October 11, 2013

Terapi Ionic Body Detox

Assalamualaikum semua..salam jumaat buat pembaca,pengunjung setia(ada ke?),pengunjung yang termuncul dan buat semua.Hari ni saja nak shared pasal satu rawatan yang boleh menyahkan toksin dari badan kita.See the picture.


Gambar tu memang kaki aku.Boleh nampak bezakan warna air tu.dari jernih terus jadi kuning macam air kencing..hahaha..tu belum lagi kalau aku angkat kotak kuning tu..Bila angkat macam-macam warna ada.Gambar??hahaha x nak aku tunjuk nanti korang geli.

Rawatan ni nama dia Terapi Ionix Body Detox.Actually dah lama giler aku cari pusat2 kecantikan yang tawarkan rawatan ni tapi mostly banyak kat bangi (kalau tak silap aku).So hari isnin lepas time aku tgah belek2 katalog iklan tetiba ada iklan pasal rawatan ni.Apa lagi menjerit lah aku ngan "Tuan Punya HP" sebb kami teruja nk bt.Bila tengok alamat...walaweii..dekat je ngan condo kami.So dah plan Esoknya (hari selasa) pas magrb terus g buat rawatan.

Rawatan ni murah je.RM10 bersamaa 30 minit.Masa buat rawatan ni cara duduk kena rileks je.FYI bila celup kaki dalam air tu,kite kena pijak 1 kepingan bulat warna hitam.Bila dah pijak benda tu akan "kerjakan" kaki kita means kite akan rasa macam tapak kaki berdenyut macam kena urut

Kotak Kuning tu pulak banda yang akan kumpul semua toksin2 korang dalam badan.Setelah 30 minit kita angkat kotak tu..Bermacam-macam warna ada.Kalau ikot air sebenar aku ada warna kuning,minyak,hitam,oren ntah aku pun lupa.Banyak sangat warna.

So dari penerangan orang tu badan aku ada kolestrol..biasa lh makan benda bergoreng,then dia kata toksin dari hati,toksin dari gastrik + badan banyak angin, toksin dari buah pinggang,toksin dari paru-paru.Toksin dari hati tu mostly sebab apa yang kite makan.Toksin dari gastrik biasa lah sebab perut dan angin,Toksin dari paru-paru sebab pencemaran udara selalunya terhidu asap kenderaan,kilang atau rokok (orang lain yang merokok orang yang hidu rokok yang cepat mati),Toksin buah pinggang yang ni dia kata buah pinggang aku kuat bekerja sampai benda tu stress..msa dengan memang aku nak gelak tapi memang betol pun mungkin sebab setiap hari aku akan amik pill untuk badan aku so buah pinggang aku x henti2 kerja

So orang tu syorkan aku jangan terlampau bergantung pada ubat(Pill) then kena banyakkan minum air suam. Sebenarnya untuk detox ni kena rajin buat.Then aku dan bt keputusan seminggu sekali memang kena buat rawatan ni.Serius bila dah habis buat korang akan rasa badan jadi ringan.Apa pun tetap ada effect.Lepas buat benda ni effect dia korang akan pening,kerap membuang,tapi tak lama dalam 2-3 hari je effect dia so kena rajin2 sulingkan diri dengan banyakkan minum air suam or air kosong.

Honestly ni aku tak sabar nak buat rawatan ni lagi.Rasa macam best sangat.Aku siap post gambar kt "Si Kembar" dia kata kat jb ada x?rasa teruja nak buat juga.Aku tak pasti.agak2 dia nak buat boleh je datang umah aku.

Lokasi aku buat detox tu kat Jalan Bunga Raya,(sebelah KFC senawang)Taman Tasik Jaya,Senawang Negeri sembilan.Kat negeri lain aku tak pasti..kalu kat bangi RM 30 tp tak ingat nama SPA and duration time.Orang2 senawang kalau nak bt meh lah kite serbu pusat rawatan nie..murah je..30 mint = RM 10

Next week aku akan shared tahap2 warna bagi setiap detox..siap dengan warna baru air rendaman kaki aku selepas detox kali ke2.

Siri Makan =>13 Daging Masak Halia Sos Tiram dan Lada Hitam

Assalamualaikum

½ Kg Daging (Hiris Nipis)
1 Biji Bawang Besar (Hiris Nipis)
2 Ulas Bawang Putih (Hiris Nipis)
1 Inci Kunyit Hidup (Cincang)
3 Inci Halia (Hiris Memanjang)
4 Batang Cili Padi (Potong Tengah)
4 Sudu Makan Sos Tiram
1 Sudu Teh Serbuk Lada Hitam
2 Biji Limau Kasturi
Garam
Perasa
Minyak

1.Mula-mula rebus daging yang sudah siap dihiris nipis lebih kurang 1-2 jam.Bila daging sudah lembut,biarkan sejuk.Air rebuskan daging di simpan untuk dibuat stok.

2.Panaskan minyak dan tumis bawang besar,bawang putih,halia,kunyit,cili padi.Biarkan seketika dan kemudian masukkan daging tersebut beserta air rebusan daging tadi.(Jangan terlalu banyak letak air rebusan.Nanti jadi macam sup pula)

3.Masukkan sos tiram,serbuk lada hitam,garam dan bahan perasa.Biarkan sehingga masak dan daging betul-betul sebati dengan bahan-bahan tadi.

4.Apabila sudah sebati,perahkan limau kasturi dan biarkan selama 2-3 minit agar “mereke Mesra” dan siap untuk di hidang.

Entah mimpi apa aku malam tadi tetiba pagi ni rajin nak bawa bekal.So pagi-pagi gigih bangun masak segala mak nenek lauk..

1-Nasi putih masak ngan daun pandan (nak bagi wangi)
2-Daging masak halia sos tiram dan lada hitam
3-Sayur campur masak air (kentang,kobis,lodak merah)
4-Tempe dan tauhu goreng cicah sambal kicap
5-Ikan gelama kering (x ada dalam gambar sebab menu x sempat siap)

Ok selamat mencuba kepada semua


Wednesday, September 25, 2013

Siapa Anak Johor??

Assalamualaikum semua

Pagi-pagi lagi aku dah dapat mesj dari kembar aku tentang jawatan kosong area Pasir Gudang dan Segamat. Dia nak sangat aku balik jb semula keje dekat sana..hahaha...rindu dekat aku lah tu.Tengah-tengah dok belek jawatan kosong si kembar ni PM aku tanya pasal sijil berhenti sekolah agama and sijil darjah khas. What the??hahha bnda tu dah berzaman kot..sejak aku tamat darjah khas tak pernah aku hirau kan segala mak nenek sijil berhenti sekolah agama nie.

Untuk pengetahuan semua,kat johor memang ada sekolah agama rakyat.Mostly anak-anak johor memang akan dihantar ke sekolah agama tu.Honestly,dulu aku tak suke pergi sekolah agama sebab aku rasa penat. Yelah kalau ko sekolah kebangsaan petang,pagi2 ko dah kna bangun sebab kena pergi sekolah agama,balik sekolah agama kena pula pergi sekolah kebangsaan.macam tu juga lah kalu ko sekolah kebangsaan pagi dan sekolah agama petang.

Masa tahun aku sekolah agama dulu ko akan habis semua tahap pembelajaran ni sampi ko tingkatan tiga.lama giler kan..Baik aku masuk tahfiz terus.Tapi budak sekarang tingkatan 1 dah boleh habis sekolah agama.jom aku tunjuk kiraan dia

Tahun Abang2 & Aku

Sekolah Harian
Sekolah Agama
Darjah 1
Perintis 1 (KAFA)
Darjah 2
Perintis 2 (KAFA)
Darjah 3
Darjah 1
Darjah 4
Darjah 2
Darjah 5
Darjah 3
Darjah 6
Darjah 4
Tingkatan 1
Darjah 5
Tingkatan 2
Darjah 6
Tingkatan 3
Darjah Khas

 Tahun Adik Aku

Sekolah Harian
Sekolah Agama
Darjah 1
Darjah 1 (KAFA)
Darjah 2
Darjah 2 (KAFA)
Darjah 3
Darjah 3
Darjah 4
Darjah 4
Darjah 5
Darjah 5
Darjah 6
Darjah 6
Tingkatan 1
Darjah Khas

Untung kan adik aku.Dapat jimat dua tahun.Tapi yang tak bestnye sistem pelajaran dah beza skit.Dan rasanye macam tak "sajak" kalau budak baru dahjah 5 sekolah rendah dah belajar subjek Munakahat.Kalu form 1 belajar subjek Munakahat ok lah juga.Subjek tu lah paling best aku rasa.Dan subjek tu juga akan membuatkan kelas penuh.Sebab semua orang  akan berminat subjek tu.Munakahat a.k.a Nikah Kahwin.

Sekolah agama pun ada sesi pengkelasan juga macam sekolah kebangsaan dan menengah.Korang boleh rujuk dekat table bawah nie.Tapi ni pengkelasan masa tahun aku dan abang2 lah..Tahun yang sekarang aku tak pasti.Ok kalu korang pergi johor nampak budak2 pkai baju sekolah hari sabtu kain coklat gelap dan seluar coklat maknanye tu budak2 yang ada kelas darjah khas.

Pengkelasan
Masa
Darjah 1-3
1 jam 30 minit (Tiada Rehat)
Darjah 4-6
3 jam (Rehat 30 minit)
Darjah Khas (Hari Sabtu Sahaja)
5 jam (Rehat 10 pg-10.30 pg)

Apa itu Darjah Khas??darjah khas ni lebih kepada mcm pra-u tapi more pada mereka yang nak jadi ustaz or ustazah.So siapa-siapa yang cadang nak jadi cikgu sekolah agama kat johor mesti kena ada sijil darjah khas Pangkat 1.Lebih kurang macam pangkat time spm zaman 90-an dlu lah.Kalau sekarang boleh dikatakan macam cemerlang.

Yang bestnya sekolah agama ni kalau time exam final korang failed,jangan harap ko dapat naik darjah.Duduk lah ko  kt darjah yang sama sampai ko betol2 lulus.Bnda wajib lulus Al-Quran,Tauhid,Ibadat. Kalau salah satu dari 3 subjek ni failed,stay lagi lah ko kat darjah yang sma tahun depan.Alhamdulillah dari aku Perintis 1 sampai dahjah 6 aku x pernah kantoi..Kantoi time half year tu normal.janji final aku pass cukup lah..

Masa aku Darjah Khas aku kantoi.Macam mna lah tak kantoi tahun tu aku ada exam PMR tahun tu juga ada exam Darjah Khas.PMR dah 8 subjek Darjah khas dah 12 subjek..uuhhh mak aii..20 subjek nak kena cover..memang jammed lah otak aku.So aku fokus PMR.Darjah Khas aku bt sambil lewa je.Then akhirnye failed.Sedih ok.Paling kritikal bila mak aku suruh repeat darjah khas.Aku cakap x nak sebab semua member2 aku pass even dapat SAA(malu nk duduk satu kelas dgn budk bawah sebenarnye.malu sebb failed...hahhaha).Tapi bila mak aku dah guna kuasa veto.Nak x nak form 4 aku kena repeat juga darjah khas.Dan alhamdulillah aku pass walaupun SAA.tu pun mak aku tak puas hati suruh repeat sampai dapat pangkat 1.Alasan aku senang je..Form 5 nak SPM.so kna lebih fokus..hahha nasib dia terima alasan aku.


See The result.Walaupun agregat tu membolehkan aku dapat Pangkat 2 tapi sebab banyak sgt No 9 so aku di kira SAA.Janji result Al-Quran,Tauhid,Ibadat,Munakahat aku cantik..cukup lah tue..

Ok balik pada cerita asal,sebenarnya sijil Darjah Khas ni ada kelebihan.Kebanyakan badan kerajaan negeri johor yang nak amik pekerja dari anak kelahiran johor,diaorang akan tengok kelayakandan sijil darjah khas sekolah agama.Kalau korang ada sijil Darjah Khas itu akan jadi satu kelebihan pada korang.Sama ada sahih atau tidak,aku tak pasti.Macam Johor Corp tak silap aku,dia akan minx korang sijil darjah khas yang original bagi membuktikan ko anak johor.Sbb kalu tnjuk slip pun orang boleh tipu dengan bt editting.Tapi bagi aku kalau dah memang rezeki sure akan dapat juga keja tu.

Sijil ni cume kelebihan and boleh backup je.yang lain serah pada Allah s.w.t sebab rezeki kite pun asalnya dari DIA.Kita cume boleh doa,usaha,istiqamah dan tawakal.Tetibe teringat zaman aku sekolah agama dulu.Terima kasih kepada mak yang kerah aku suruh habiskan pengajian sekolah agama.Baru sekarang aku tahu kenapa mak aku paksa aku sekolah agama.Bukan sebab senang dapat keje tapi sebab ilmu yang aku dapat tu,belum tentu ustaz/ustazah akan ajar secara detail dekat sekolah menengah.Apapun ilmu tu perlu terus di gali sampai dalam sebab ia tidak akan pernah habis...wallahualam...

Tuesday, September 24, 2013

Kami Tetap Kembar

Assalamualaikum semua..

Farah ada kembar ke??hahaha mak aku beranak kembar sekali je tu pun abang-abang aku tapi kenapa orang sering kaitkan aku dengan dia kembar??Cikgu sekolah,adik junior and orang sekeliling pun anggap kali kembar..why??muka sama??jauh..umur??tu betol..tarikh lahir pun betol..tahun lahir lagi lh masa..beza bulan lahir je

Actually dia memang rapat dengan aku sejak sekolah dulu..seriusly aku dah kenal dia sejak umur 12 tahun sampai sekarang ni masing-masing umur dah 24 tahun.wow..lama tu dah 12 tahun kami berkawan.Walau terpisah dek taman perumahan,class,kolej even pernah terpisah negeri sorang dekat selatan sorang dekat utara,tapi perhubungan kami masih utuh.

Gaduh??normallah tu..even ko adik bradik pun gaduh ini kan plak kawan.Cikgu english kami selalu panggil kami kembar.Walaupun kelas lain-lain tapi cikgu kami akan sentiasa tanya "kembar" kami.Sampai lah satu masa mak "kembar" aku ni cakap "korang memang sajak jadi kembar.agak-agak kalu orang yang tak kenal korang pun mesti ingat korang kembar" lebih kurang macam tulah

Now kami masih dipisahkan oleh negeri yang kami duduk.Dia masih di johor dan aku pula di senawang tapi perhubungan kami masih lagi berjalan dengan lancar.Alhamdulillah,aku sangat bersyukur di kurniakan seorang kawan,rakan,sahabat malah juga "kembar".Jauh macam mana pun dia selalu risau kalau aku sakit.Terima kasih sebab jadi "kembar" aku.Aku sayang kau Liey



Farhana - 18 Ogos 1989
Liyana - 18 November 1989

Dua kembar yang berbeza tapi ada persamaan


Music Box hadiah dari "kembar" aku..Orang lain dapat music box dari pakwe.
Aku dapat dari "kembar" ko ada??hahaha..

Thanks sebab sudi jadi kembar aku,jaga aku,doakan aku dan sentiasa risau setiap kali aku sakit paling best ko x pernah lupa beli hadiah aku setiap kali besday aku..tu yg best..hehehe walaupun aku jarang bagi hadiah dekat kau.Aku sayang ko selamanya.Semoga ikatan "kembar" kita ini akan terus terjalin sehingga nafas yang terakhir...Insya Allah.

Let's Nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Link