½ Kg Daging (Hiris Nipis)
1 Biji Bawang Besar (Hiris Nipis)
2 Ulas Bawang Putih (Hiris Nipis)
1 Inci Kunyit Hidup (Cincang)
3 Inci Halia (Hiris Memanjang)
4 Batang Cili Padi (Potong Tengah)
4 Sudu Makan Sos Tiram
1 Sudu Teh Serbuk Lada Hitam
2 Biji Limau Kasturi
Garam
Perasa
Minyak
1.Mula-mula rebus daging yang sudah siap dihiris nipis
lebih kurang 1-2 jam.Bila daging sudah lembut,biarkan sejuk.Air rebuskan daging
di simpan untuk dibuat stok.
2.Panaskan minyak dan tumis bawang besar,bawang
putih,halia,kunyit,cili padi.Biarkan seketika dan kemudian masukkan daging
tersebut beserta air rebusan daging tadi.(Jangan terlalu banyak letak air rebusan.Nanti
jadi macam sup pula)
3.Masukkan sos tiram,serbuk lada hitam,garam dan bahan perasa.Biarkan
sehingga masak dan daging betul-betul sebati dengan bahan-bahan tadi.
4.Apabila sudah sebati,perahkan limau kasturi dan biarkan
selama 2-3 minit agar “mereke Mesra” dan siap untuk di hidang.
Entah mimpi apa aku malam tadi tetiba pagi ni rajin nak bawa bekal.So pagi-pagi gigih bangun masak segala mak nenek lauk..
1-Nasi putih masak ngan daun pandan (nak bagi wangi)
2-Daging masak halia sos tiram dan lada hitam
3-Sayur campur masak air (kentang,kobis,lodak merah)
4-Tempe dan tauhu goreng cicah sambal kicap
5-Ikan gelama kering (x ada dalam gambar sebab menu x sempat siap)
Ok selamat mencuba kepada semua
No comments:
Post a Comment