Lets nuffnang

Pengikut..

Sunday, August 21, 2011

Kad Raya Untuk Semua

Assalamualaikum...hy all...sje jer nk bg kt raye ni bt semua


Tv Commercial..

Assalamualaikum semua...mcm mana hari nie???sume puasa x???hope masing2 berpuasa dgn penuh nikmat yer.. entry kli ni nk citer pasal tv commercial jer...tp jgn slh anggp ok..bnda ni x ader lh kuar kt tv pun...just bt sbb fnal project jer...ok lah ari rabu lepas kt ipoh ni cuti sbb nuzul al-quran..so utk tidak membuang msa yg ada aku ngan budak group aku dh plan nk g shooting

tajuk tok tv commercial kami x glam mana pun.."Save Earth"seiring dengan seruan kan..so plih theme ni pling simple...perjalanan dri umah ke lokasi amik msa 15 mint jer...kt mana???pdang bola ipoh...x kesah lah kt mana skalipun janji keje aku siap n settle...hahaha

ok mula shooting kol 9 pg n habis dlm kol 12 tgah hari...bayangkan dh lah time tu memg panas...masing2 puasa.. so x yh citer lah kan..dahaga tahap x leh nk igt dh...n bru aku tau berlakon tu bukan stu bnda yg mudah.. even ari tu aku just bt 2 scene jer...tp kna take tok scene tu dekat 20 kali...serius pent n sumpah aku x suke jdi pelakon lgi...actually ader 2 scene lgi x hbis...tp sbb mood raye dh membara so aku postpone next scene bt pas cuti rye...


cik director yg serius


penulis skrip yg sempoi..

video

buruk giler muka aku time nie

Saturday, August 20, 2011

Rindu Semakin Membara.

Assalamualaikum semua..alhamdulillah...dh msuk 20 hari kita semua berpuasa...sgt2 bersyukur..masih lagi berpuasa penuh..

klu di kire tolak tambah...hanya tgal 5 hari je lgi aku akn menetap di bumi ipoh nie..(bajet mcm x blek lgi pas ni) actually hati ni rse x sbr2 nk pulang ke istana tercinta...berjumpa dgn org yg paling aku syg...siapa??? of course my family lor...memg rse x sbr nk blek...

setiap hari akn tgk calender n ticket blek kmpung...dlm hati terdetik...cpt lah msa berlalu...sgt rindu pda keluarga..yelah first time berada di perantauan...ipoh bleh kire perantauan ker???boleh kot sbb dia bukn dlm negeri jhr...ok stop it mengarut...

bt msa ni hanya menahan kesabaran...bila dpt blek jhr rse mcm nk order byak2 mknan kt mak suh masakan tok aku..serius rindu giler nk mkn asam pedas mak...mak...kakak rindu...plan kedua...nk kna fkir nk bt kuih apa thun ni...slalu mak akn tgu aku blek dlu bru dia bt..sbb dia tau aku rajin tlg dia..ahaks!!..plan ketiga nk ajak mak g shopping bli brang raya...apa hek???tudung,selendang n kasut rye je kot...sbb bju rye dh siap... plan ke 4 nk ajak kakak n abg pusing2 bndr jb mlm raye....lg best klu dpt pow diorg...abg kan dpt bonus...so x slh klu blanjer adik sndri..hahaha niat yg x sihat

rsenye tu je kot plan aku..tp yg penting pg raye sure ader drama air mata...tu yg best tu..rse mcm terharu bila tgk abg-abg n aku serta adik bermaaf-maafan..salam n cium tgan serta dahi...wah sgt shadunye...pas dh siap maaf2 kami dlm 4 kereta akn gerak blek umah nenek kt batu pahat...x sbr nk tgu saat itu..

p/s->doakan perjalanan aku slamat pergi dn pulang mlm jumaat nie...hope aku sentiasa di lindungi insya allah

Thursday, August 18, 2011

Say thanks to my roomate

Assalamualaikum...today i just want to say thanks to all my roomate???why???because diaorg semua dh mandikan aku ngan air tepung campur sirap...thanks adik2 ku semua.....hope thun depan akk x kena lgi

semalam tpat kol 12.15(kire pgi tdi lah)sorg adik umah aku ajk kuar g teman dia bli burger...ok fine...actually dlm hati memg dh target masing2 nk kenakan aku...tp bt derk je..sebb aku dh plan nk lari jauh2...ok bila dh turun tu mula igt nk g siap2 lah kan...tetibe dirg blek tepung dlm umah

dgn semangat kesukanan dan bekas atlit skolah dlu..apa lgi yg mampu aku bt selain memecutkan dri dgn berlari sekuat hati...hahaha memg superb lah kan...masing2 terkejut tgk aku lari pecut...dh lah ngan x pkai selipar...lari depan umah dgn pkai bju tdo...can you imagine???serius huduh...x yh nk imagine sgt lah kan

bila dh lari tu kna kejar lgi..apa nk kata hek??x perlu ckp apa2 lgi...muka dh stok2 mcm tepung gomak... ok serius memg happening giler...smpi jiran2 pun duk kuar umah nk joint skali...i want say sorry kt makcik depan umah ssb terggu ngan keadaan kami mlm tdi...sje je nk happy2 together...

HAPPY BIRTHDAY TO ME YG KER 22...HOPE TAHUN NI AKN MENJADI THUN YG SENTIASA DLM KENANGAN...INSYA ALLAH...


notajari->gmbr x leh publish sbb buruk giler...hahahhah

Monday, August 15, 2011

Selamat Hari Lahir MAk

Assalamualakum semua...ari ni 15 Ogos 2011 bersamaan 15 Ramadhan...alhamdulillah dh separuh bulan kite semua berpuasa...

ok actually tgah hari tdi dlm kol 12 bru perasan yang hari ni 15 ari bulan...kenapa herk??hari ni hari lahir ibu sy

PN.SHAMSIAH BTE HADAN

alhamdulillah..sehingga umur yang ke -54 mak masih kuat lagi...thanks to ALLAH kerana sentiasa memberikan kesihatan yang terbaik bt mak saya..thun ni x ada apa yg dpt sy nk bg melainkan ucapan melalui SMS.actually ni my first time wish besday kt mak..hehehe selama macam malu skit nk ckp..tp bila dh duk jauh dri family ni teringat plak kat mak...thun lepas just smbt dengan masak mknan yg sedap time buka puasa jer..

Bulan ogos adalah bulan yg amat bermakna bagi kami berdua sbb kami lahir di bulan yg sme...cume mak lahir awl 3 hari dri tarikh sy lahir..so kami leh smbt besday sme2...mak siapa pun drimu...walau tidak tgi pelajaran mu..walau tidak seglamour mana pekerjaan mu tp dikaulah org yg paling agung dlm hdupku selain abah dan ALLAH yang satu.

ketahuilah oleh mu wahai ibu yang anak mu sentiasa mengasihi drimu sehingga keakhir nafasku yg terakhir.. setiap ajaran dan ilmu yang engkau telah berikan kepadaku selama ini aku akn igt smpi bila2..aku sgt bangga menjadi anakmu...tidak terbalas segala jasamu padaku sejak aku lahir kemuka bumi ini sehingga kini..im so proud of you mak..

terima kasih ya ALLAH kerana telah mengurniakan aku seorang ibu yang sangat penyayang.sanggup buat apa saja demi anak-anak dan sanggup bersusah payah kerana ingin membantu family..sgt bertuah abahku kerana memperisterikan drimu mak..

Ya ALLAH ya tuhanku..engkau kurniakan kesihatan yang sempurna bt ibuku,panjangkan umurnya serta himpahi rahmat kepada kami sekeluarga..sesungguhnya solat kami,ibadah kami,hidup kami dan mati kami sekeluarga hanya pada mu...amin...

ana syg mak sgt2..ana akn sentiasa di samping mak..walaupun jauh ana tetap ada dlm hati mak..

Sunday, August 14, 2011

Perbualan Balik Raye...(Tiket HAbis)

Assalamualaikum...ari ni nk citer psal tiket balik raye dh habis!!!!! so mcm mana aku nk blek raye??? x kn duk umah sewa sorang2....waaaaaa........x sgup...

ok serius x benar tu...actually aku dh beli pun tiket tu...alhamdulillah..setelah kali ke-4 menunjukkan muka depan kaunter yg sme dgn soalan yg sme...so akk tu pun sediakan juga tiket utk aku blek jb ni..insya-ALLAH 25 mlm aku gerak dri ipoh...klu x ader aral...subuh 26 aku tibe di larkin..hope perjalanan selamat...

ok perbulan ni berlaku pgi tdi...dimana my abah tercinta call..hehehe dia col pukul 10.30 tp aku x sdar pun.. nk tau ngah bt apa??ngah membuta lah..apa lgi..pergh klu parents aku tau...masak telinga ni kena dgr ceramah free.. mak..abah..sorry...cuti je bgun lmbt...hehehe

so bila kol 11.00 tu tersedar tgk hp ader miskol dri abah..apa lgi trus terjun dri katil...cepat2 lri g bathroom.. kna mandi coz nk cover suara bgun tdo..siap2 sume trus kol abah..nsb baik abah x angkat...selamat..1 jam pas tu abah kol blek..

abah : hello ana...
aku : Ye abah
abah : tiket 4 ari bulan tok blek ipoh dah habis
aku : dah habis ker??(intonasi terkejut tp dlm hati alhamdulillah)
abah : so mcm mana??3 ari bulan ader lagi..
aku : erm..awalnye...lmbt skit x ader ke bah??(memg plan nk blek lewat)
abah : jap abah tye org tu (1 minit berlalu)5 dgn 6 ari bulan ada
aku : abah amik 5 ari bulan lah (nk cover tkt abh tahu aku nk ponteng cls)
abah : kol brapa??pg ke mlm???abah amik pgi lah
aku : mcm biasa bah..kol 10 pg..
abah : ok...(klik)


hehehe memg aku dh agk dah tiket tu klu ari ahad sure dh habis...biasalah..aku klu bab2 mcm ni memg superb...ala bukan x nk g cls sbnrnye tp x puas nk duk ngan family..dh 2 bulan aku x jmpe diaorg tau..rindu banget...pling aku x sbr nk jmpe ader lah budak kecik tu..uish..serius rindu sgt2 kt dia..

ok lah aku pun dh x ader idea..nnt kite jmpe lagi...selamat berpuasa kepada semua..pejam celik pejam celik dh msuk separuh puasa..alhamdulillah..ok lah jumpe lgi...

Saturday, August 13, 2011

Bila Kau Nk sedar nie??

Assalamualaikum semua...cerita terhasil di pagi sabtu yg hening...masa kejadian pkul 4 pagi..kirenya pgi tdi lah actually aku ngan budak umah aku nk kuar g sahur kononnye..ok tp sblm tu kami pakat2 nk g ATM dlu.. kami ber4 jer..yg lain duk pakat2 tdo...

mcm biasalah..klu dh ber4 sure mtr 2 biji kan...tgah sedap2 memecut tu 50meter sblum tibe tmpt kejadian aku ngan member aku sorg ni break mtr mengejut...kenapa??ada hantu ker???ok serius aku tpu..bulan puasa mana ada hantu...kami nampak road block..OMG..dh lah dua2 x ada lesen..roadteck motor plak lupa bwa DEMM!!!  aku x yh citer lah memg kaki cuak..aku ckp kite jalan je bt biasa...tp korg nk tau apa kwn aku tu bt?>>

dia bleh pusing mtr tu 360 darjah..kire mcm jalan menyonsang lah pas tu pecut mtr laju2...aku x yh ckp ar...membebel jelah sepanjang jalan..memg laju giler minh tu pecut motr...nsb baik lah polis tu x kejar kami..maybe x brapa nampk kot plak tu kt situ x ada lampu jalan n kami memg pkai bju htam..so selamat lah

mtr yg lagi 1 tu rileks je jalan sbb complete sume...time pecut tu lampu merah pun kiteorg langgar...uish apa lah nk jdi ngan aku ni...bila smpi je kedai mkn aku ngan member aku tu saling berpandangan..apa lgi gelak mcm nk pecah perut lah...serius keje giler..even kt BP dlu kna tahan roadblock pun aku still berdepan ngan uncle2 tu...tp pg tdi mmg sengaja cri pasal kn...


moral of the story ->g lah amik lesen.n jgn lupa setiap kali keluar x lupa bwa ic,lesen n roadteck..klu x sure korg akn bt mcm apa yg aku dh bt...tp klu jalan tu sesk memg payah ar...klu lenggang senang skit nk bt extrem action

Ya ALLAH..Tabahkan hati kami semua

Assalamualaikum semua...actually berita ni sy dpt dri best buddies sy..ari isnin yg lepas dlm kol 7.30 pg sy dpt kol dri cik liyana...dia kata kwn kami msa form 6 dlu msuk hospital...sbb kna kencing tikus..n bila sy tau keadaan kwn kami tu sy trus menangis...even sy pnh jmpe kwn kami (panjang) x smpi 5 kali tp rse sgt sedih bila dpt tau cerita psl dia...cerita ni pun ader gak di post oleh cik zaza..


perkenalan antra sy ngan panjang ->panjang sorg budak baru kt skolah kami msa form 6 dlu...dia msuk cls akaun n sy plak budk cls syariah..ok serius sy katakan first time tgk muka dia sy igt dia ex pakwe sy msa form 5 sbb muka mereka saling x tumpah..so selidik punya selidik dia budk bru...n hari last sy kt form 6 sblm beralih ke kolej sy ader hntr 1 surt kt dia..n kami jmpe bt seketika..


2 thun x jmpe kami jmpe balik..klu x silap ramadhan 2009..kami buka sme2 ngan budak2 group dia..dia still sme mcm mula2 sy kenal dulu...tp msa tu kmi x byak ckp sbb sgan maybe..lgpun msa tu sy dh bertunang so bual2 gitu jelah..n seingat sy itu lah kali terakhir sy jmpe dia..


dan hari ini sy dpt lgi satu berita yg menyatakan keadaan panjang sgt kronik..paru2 dia dh rosak teruk dan peluang dia amat tipis...ya allah...berat sungguh ujian yg engkau berikan kepada keluarganya...ku mohon padamu berikan panjang kesempatan untuk merasai kebahagian bt kali terakhir jika itu sudah ketentuan mu dan tabahkan hati kami dengan setiap apa jua dugaan yg engkau berikan..amin..

Monday, August 8, 2011

Ramadhan ke 7 di Kellies Castle

Assalamualaikum semua...ari ni nk citer pasl keje giler kami budak 1 umah melepakkan dri ke kellies castle.. hahaha memg ntah apa2 kan...actually kami g situ sbb nk bt reseach skit pasal bgunan bersejarah tu.. x tau lah klu korg tau atau x pasal kellies castle ni...tp bg org perak sure kome tau tmpt ni kan...

ok kami g ngan 1 mtr n 1 keta...janji nk g kol 1 tp last2 kol2 bru smpi..serius pnt yelahkan puasa plak tu. alhamdulillah cuaca pun sayup2 jer n last2 hujan ngan lebat..yg x best time hujan ni bila amik gmbr x brapa nk menarik sbb cahaya x brapa nk ada..so kami pun amik jelah yg terbaik..jom tgk


paper tentang kellies castle


misteri di koridor


muka comel x cukup umur


kellies castle


sy tetap rendah disisi mereka


pose dlu depan umah


berani x sy berdiri di ats bumbung bgunan tu


budak umah kami..tp yg lelaki tu bukan ok..sila abaikan


pose!!


menunggu org tersayang  kononnye


kami


penat smbil bersila


tolong abaikan inai yg ada kt tgn n kaki sy


memori


pelancong dari negeri sembilan...uncle n aunty yg sporting


candid


sy di kellies castle...

Sunday, August 7, 2011

Kerajinan di Ramadhan yg ke-6

Assalamualaikum...dh lama x update kan..so ari ni sy nk update skit lah

cerita yang terhasil pada 6 Ramadhan bersamaan 6 ogos...apa yg berlaku??x ada yg best pun actually cume kerajinan kami sume budak 1 umah g bershopping baran dapur..biasalah kan nk save budget so kna rajinkan dri memasak kat umah...kami semua gerak g tesco ngan naik motor masing2..wah terbaiklah kan hangkut brang naik motor...memg minah rempit sgt lah kan..

kami g tesco kol 3 ptg..masuk je bukan cri apa dlu cri ATM yg first sbb tnpa duit x leh lah kami nk shopping..so sy as a kakak yg paling tua dlm umah tu knalah bz kan dri nk beli apa yg ptt...nsb baiklah dlu rajin ikot mak g blanja brang dapur..so tau lah apa yg ptt di beli..

bila dh g shopping rmai2 ni byaklah yg nk di beli...ayam,ikan,sayur n segala jenis rempah lah boleh katakan tp x tau lah bila brg2 tu sume bakal di masak..hahaha rajinlah sgt kan...tp x per belanja brag dpur itu penting sbb leh study skit2 sblum kawen ahaks!!


Tieka ->budak pling tgi kt dlm umah sy


sy pling tua tp sy yg pling rndah


muka excited shopping


Tuesday, August 2, 2011

Kanak-kanak VS Dewasa

Assalamualaikum semua...entry kali ni membicarakan tentang perbezaan antara kanak-kanak dan orang dewasa..apa perbezaan dia...ha itu yg kite nk kupas ni...jom...

1-KK=>Akan excited bila tiba bulan puasa..siap awl2 dh plan nk makan apa time sahur n buka
    DWS =>Busy membeli parang keperluan utk smbt awal ramadhan

2-KK =>Akan bercerita kat kwn di sekolah yg dia dh berjaya puasa penuh walau satu hari
    DWS =>Duk sibuk bertanya "hang puasa ke idak ari ni" (kaum perempuan selalunya)

3-KK =>Buat2 muka letih baru balik sekolah dan smbil bkata "Mak adik penat lah ari ni,boleh adik buka"
    DWS =>Jgn harap dapat simpati.bt lah muka tapai basi skalipun puasa tetap puasa

4-KK =>Solat terawih bt smpi 8 jer...selebihnya duk main mercun kt playground
    DWS =>Time ni lah no bolot pahala bnyak2 tp klu niat dh tersasar tu macm mana gamaknya ye??

5-KK =>Time dh nk raye sibuk nk beli baju raye..kasut raye..sume benda yg berkaitan ngan raya lah
    DWS =>para bapa duk kire duit tok bajet raye tahun ni,para ibu duk pening nk bt kuih apa thun ni

6-KK =>Pusing keliling taman duk cari duit raye banyak2
    DWS =>Pusing kepala sbb rmai sgt budak2 dtg umah just minx duit raye sajer

saya just share apa yg sy lihat dlm dunia zaman skung ni...bnda ni x ader kaitan ngan spa2 jer..hnye rekaan semata2..tiada kene mengena dgn yg hdup atau yg dh mati..

Monday, August 1, 2011

Ramadhan Pertama

Assalamualaikum semua...ahlan wa sahlan

alhamdulillah...syukur kepada Allah kerana sekali lgi sy dpt menyambut awal ramadhan yang barakah ini..amin.. ok x ader yg best sgt pun...mcm biasa jer...class berjalan seperti biasa....very diff msa di ipoh ngan kt btu pahat dlu...coz johor adalah sebuah negeri yg memg akn cuti setiap kali awl ramadhan but kt ipoh ni x cuti pun...so gagahkan dri untuk datang ke kuliah seperti biasa

pg ni memg bgun awl sgt...kol 4.50 dh bgun...excited nk sahur kononnye...tgu lah dh separuh puasa nnt sure sahur tu mcm x jmpe lgi..ok bgun n siap2 tok sahur...ari ni member umah msk...just nasi goreng tp alhamdulillah lepas dh siap mkn memg x tdo..than bntai tgk tv jelah...

azan subuh masuk trus mandi n solat..sbb ari ni rajin sy ngaji quran lah kejap...hope amalan ni akn kekal bt selamanya...pas tu kemas2 beg..tgk jam awl lgi...tdo kejap lh...tibe2 member sergah..."farah bangun cls" OMG dh lmbt ker???tgk jam bru kol 7.10 alamk ngelabahlah dia ni

gagahkan dri tok bgun dh bersiap...bila dh siap tu mcm biasa lh kuar umah buka pintu pgar..tgk2 jiran2 student sume dh siap2 nk g poli..ader 1 suara berkata "leh x nk tmpang naik motor" suara kedua "eh bukan ko jalan sme2 ke ngan aku g kuliah,dugaan pertama puasa..rileks lah"..siapakah mereka??siapa lgi klu bukan budak jiran sebelah...sja nk nyakat

yg pling sy bangga ari ni adalah ngan motor sy sbb dia x bt hal langsung..selalu klu nk start amik msa 10 minit bru hdup tp ari ni skali start jer dh hidup...maybe dia kesian kt tuan dia kot...hope ko x akn bt hal lagi utk hari2 lain..klu ko baik aku akn sntiasa syg ko wahai motor...

notajari ->hanya coretan kata di 1 ramadhan

Resepi Asam Telur

Assalamualaikum...entry kali nk nk kongsi skit resepi mcm mana nk bt lauk yg di beri nama Asam Telur ala chef farah...ok tipu...ala chef farah tu tmbh sndiri

Bahan-Bahan


Bawang Besar (di hiris kasar)
Bawang Putih (di hiris halus)
Cili Padi (sepedas yg mampu & di belah tengah)
Ikan Bilis (ikot suke nk byak mana)
2-3 Biji Telur
Air Asam Jawa (1 Mangkuk)
Garam dan Bahan Perasa
Sedikit Minyak Masak


Cara Memasak


Tumis Bawang besar,bawang putih,ikan bilis dan cili padi dengan minyak hingga separuh masak
Tuangkan air asam jawa dan tgu hingga separa mendidih
Pecahkan telur kedalam bahan2 yg di tumis tadi..biarkan ia masak
Pastikan telur kuning itu tidak pecah..tp klu dh terpecah redha jer
Masukkan garam dan bahan perasa secukup rasa kome nk letak
Tunggu hingga mendidih..siap...

pesanan dari chef agung a.k.a my bonda tercinta -> walaupun masakan yg kite bt itu x sesedap mana tapi bt lah dengan penuh kasih sayang dan ikhlas nescaya orang akn sentiasa ingat masakan kamu..dan setiap kali kamu ingin mula masak jgn lupa ber BASMALAH

Hati Saya Sangat Syahdu

Assalamualaikum semua...memg gempak btol entry ni...kejadian yg berlaku x smpi 10 mint dri entry ini di taip

apakah ia??ok since sy duk kt ipoh ni sy duk umah sewa...n tok pgthuan sume umah sewa sy ni boleh dikatakan penduduk semua student...seblah umah n depan umah sy student poli duduk...student lelaki tu...hahahh so jgn nk gedik plk..

bru jap tdi sy kuar umah sbb nk tgk adik umah sy bt apa kt luar.rupenya dia tgah sidai bju...sy teman lah dia kejap..duk bebual berdua...n tetibe sy senyap..kenapa???sy dengar ader org mengaji al-quran...sayup2 je sy dengar...wlpun suara dia x leh nk kalahkan ustaz zamri (tv 9)tp kire sedap juga lah telinga mendengar

perbualan antara kami berdua

saya : suara org ngaji lah..sapa tu
adik : budak umah sblh
saya : wah x sgka ader gak org ngaji
adik : hehhehe
saya : sedap lah suara dia..syahdu jer..eh npe dh senyap
adik : dia dh start dri tdi.
saya : ala x puas lh dengar....sayup2 jer...
adik : akak dah boleh jdi bakal calon tu
saya : hahaha...tp suara dia sedap lah

tgah duk chit-chat ngan adik umah sy pndg umah sebelah..tetibe ader lembaga hitam kuar dri umah tu..apa lgi sy trus lari masuk dalam.maybe budak tuk dgr kot apa yg kami bualkan kt luar...that y dia stop ngaji n kuar umah..bt2 nk kunci motor..

hahaha x kesah lah awk...tp suara awk memg best...sush nk jmpe ank muda zaman skung ni ngaji al-quran.. hope awk ngaji bukan sebab bulan puasa jer tp sbb memg awk ikhlas nk ngaji..bleh x sy nk ngendap dgr awk ngaji lgi esk..hahahha(nakal giler pgai..cukup2 g tdo subuh nk bgun sahur)

Let's Nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Link