Assalamualaikum..saja nak shared resepi baru
Bahan-Bahan
(Untuk Di Blander) ->Kuantiti Ikot Suka Hati
Lada kering(Rebus dahulu)
Bawang Besar
Bawang Putih
Udang Kering/Ikan Bilis
2 Keping Ayam (Bahagian Isi – Potong Dadu)
2 Keping Fish Cake (Potong Nipis)
10 Biji Fish Ball (Potong Empat)
1 Ikat Sawi (Potong ikot citarasa sendiri)
1 Peket Bihun (Rendam untuk bagi lembut)
Garam
Bahan Perasa
Minyak
Cara-Cara
1.Goreng ayam,fish cake dan fish ball terlebih dahulu.Goreng
separuh masak je tak payah lama-lama.Kemudian ketepikan.
2.Tumis bahan-bahan yang sudah siap di blander sehingga
naik bau.Biarkan garing sedikit dan masukkan garam serta bahan perasa.Bahan-bahan
tumis tu korang boleh adjust kuantiti.Kalau rasa nak pedas boleh blander lada
kering lebih-lebih sikit.
3.Bila bahan tumis dah garing boleh masukkan ayam,fish
cake dan fish ball tadi bagi meresap dalam bahan tumisan.Kemudian masukkan
bihun dan kacau sehingga semua sekali ‘mesra’.Kalau rasa-rasa bihun tu keras
sikit boleh letak air untuk bagi lembut.
4.Akhir sekali masukkan sawi kedalam bihun tadi.Kacau
sehingga sawi itu agak layu dan kemudian siaplah untuk dihidang.
Actually kalau mak aku yang masak banyak lagi bahan yang
dia guna.Tapi sebab kali ni aku yang masak ikot suka aku lah nak campak apa
dalam resepi nie.Kalau korang nak tambah bahan lain tak kisah pun.Boleh
je.Selamat Mencuba
Sayur campur tu resepi Tuan Punya Hp..Tuan Punya Blog cume makan je..
No comments:
Post a Comment